Lite, norsk firma effektiviserer innsjekkingen på flyplasser i Europa

Lier-firmaet, BB Computerteknikk, begrenser køer på norske flyplasser med sine «selvbetjente bagdrop-løsninger». Nå står resten av flyplassene i Europa for tur. Nofas har bistått bedriften med å få innvilget SkatteFUNN for utvikling av deler av teknologien.

BB Computerteknikk AS (BBC) er ledende i Skandinavia innen «bagasje-løsninger» på flyplasser. I tolv år har BBC, med sine 15 ansatte i Lier, levert de etterspurte løsningene. Det har resultert i at norske flyplasser har et forsprang på USA og Europa i effektivisering av innsjekkingsprosessen.

– Mange Norske flyplasser er helautomatiserte og vi ligger 10 år foran resten av Europa. Vi har et forsprang på 20 år på USA. Det er et stort marked der ute for å gjøre reisen enklere for folk. Den prosessen skal vi bli en del av, sier José Guillen til Aftenposten.

Fjerner lange køer

Folk vil helst gjøre alt selv – og kjapt – på flyplassen.
BBC hadde kunnskapen og motet til å satse på å utvikle en løsning. Resultatet ble en helautomatisert løsning for innlevering av bagasjen.

Etter å ha implementert løsningen på norske flyplasser, står nå flere flyplasser i Europa for tur:

– Vi har i mange år nå samarbeidet tett med Norwegian og er med på deres vekst ute i Europa. Men vi er innstilt på å samarbeide med alle – både flyplasser og flyselskaper – slik at teknologien kan komme flere til gode.

Derfor fører vi samtaler både med europeiske og globale kunder som har fattet interesse for produktene våre, sier José Guillen i en kommentar til Aftenposten.

Fikk innvilget SkatteFUNN

I tillegg til teknologisk utvikling, krevde dette prosjektet kunnskap og erfaring om hvordan BBC kunne bidra til å opprettholde sikkerheten ved flyplasser, uten at det gikk på bekostning av de reisende eller personvernet til de reisende. FoU-prosjektet har gått over mange år.

Nofas har siden 2007 fulgt prosessen, og bistått i arbeidet med å søke SkatteFUNN (en skattefradragsordning som kan gi inntil 20 prosent fradrag i skatt for kostnader tilknyttet FoU-prosjekter). Til nevnte prosjekt innvilget Forskningsrådet søknaden.
Les mer om SkatteFUNN

Flyttet produksjon – men styrer fra Norge

Den økte satsningen kombinert med hard konkurranse i markedet, har ført til at bedriften har flyttet produksjon av utstyret fra Norge til Spania. – Men alt utvikles og styres fra Norge, forteller Rune Thunem, daglig leder i BBC.

– Teknologien gjør at vi kan overvåke enhver automat fra kontorene i Lier og løse feil dersom tekniske problemer oppstår. Den teknologisk utvikling handler om mer enn kampen mot køene:

– Dersom flyprisene skal holdes lave også i fremtiden kreves det at vi hele tiden må utvikle oss og tenke nytt. Her ser vi at det samme skjer i flybransjen som har skjedd i banker og butikker, hvem går i banken for å ta ut penger over skranke i våre dager? Vi har allerede en ny og forenklet innsjekkingsautomat klar, en såkalt Tagomat. Den er mye mindre enn den vanlige innsjekkingsautomaten, men har samme funksjon – sjekker den reisende inn og gir den reisende bagasjetag. Denne automaten kan for eksempel plasseres på hoteller og i parkeringshus, slik at reisende kan sjekke inn før de kommer til flyplassen. En flyreise skal ikke starte med å stå i endeløse køer. Det skal være effektivt og behagelig å fly.

For mer informasjon om SkatteFUNN og andre finansieringsordninger, ta kontakt.

Les mer om: Utviklet produkt med SkatteFUNN-støtte

 

Steng